BUBA STEWART

13.10.2010 22:17

 

Nejrychlejší černá "Bubba"

James M. Stewart


V 85leté historii amerického motokrosu se nevyskytl podobný úkaz jako černoch James "Bubba" Stewart. Žádný jiný sportovec nedominuje ve svém sportu tak výrazně jako on. Vždyť rekordy lámal a historii přepisoval už jako malý kluk.


 

 

 

Když se James narodil 21. prosince 1985 v Haines City na Floridě, jeho matka Sonya netušila, že právě přivedla na svět nejlepšího superkrosaře všech dob. Když Jamese přivezli z porodnice - byly mu tři dny (!) -jeho otec James ho vzal na první projížďku na motorce. A Jamesovi se to zřejmě zalíbilo.

 

„ Jeho táta sbíral staré flašky a plechovky ”

V obytňáku
Jen co se v prvním roce naučil chodit, ve druhém mluvit, tak ve třech letech už seděl na své první motorce, yamažím péwéčku. Každý den, jakmile přišel ze školy, šel Bubba jezdit a nemohli ho z motorky dostat, dokud nebyla úplná tma. Když se ho táta zeptal, proč tak moc jezdí, James mu odpověděl: "Chci být lepší než druzí, táto."
Jamesova závodnická kariéra se rozjela ve čtyřech letech, kdy absolvoval svůj první závod, a pak už s tátou jezdili závodit po celé Americe. Proto Stewartovic zpočátku žili v obytném přívěsu, James a jeho bratr Malcolm ani nechodili do školy, učili se "doma". Aby přes den mohl táta s malým Jamesem trénovat, dřel po nočních šichtách - přes sedmdesát hodin týdně. Ale to nestačilo, a tak, aby sehnal další peníze, dokonce sbíral staré flašky a plechovky. A netušil, že jeho syn bude už za šest let vydělávat miliony dolarů ročně.

 

Sport bílých
Jako černoch to neměl Bubba v motokrosu zpočátku vůbec lehké. Motokros byl a vlastně dodnes je považován za sport výhradně pro bílé. Poznámek a útoků na barvu pleti zažili Stewartovic bezpočet, včetně situací, kdy je ani nechtěli vpustit na závody. Jamesův táta se všemožně snažil chránit syna před faktem, že ne vždy byl jako černoch v tomto sportu vítaný. A možná, že právě barva pleti je tím největším motorem, který Stewarta hnal a stále žene vpřed: ukázat bílým, že jiná barva pleti není handicap.
Stewart naprosto dominoval už od svých dětských let. Malý Bubba na svém mrňavém péwéčku dával tak neskutečné polety, že tím úplně deklasoval své dětské soupeře. Záhy začalo být jasné, že tady se rodí něco úžasného. Důkazem byla více než stovka vyhraných závodů a jedenáct amatérských titulů, z nichž první získal v šesti a poslední v šestnácti letech, kdy přešel mezi profíky. Už v sedmi letech se mimochodem stal sponzorovaným jezdcem - nejmladším v Americe.
Roku 2002 Bubba vletěl mezi profesionály a rozmetal je stejně jako amatéry, jako by se nechumelilo. Nikdo to nechápal. Kde se to v něm bere? Stal se Nováčkem roku, vyhrál AMA 125 Lites National Motocross a zapsal se do historie AMA jako vůbec nejmladší vítěz. V letech 2003 a 2004 vyhrál východní i západní superkrosovou konferenci a byl zvolen mezi 20 teenagerů, kteří mění svět.

Černošský Pánbu
Když ve dvácách vyhrál všechno, co se dalo, nezbylo mu, chudákovi, nic jiného, než přestoupit mezi nejvyšší superkrosovou elitu. Jeho noví soupeři se jmenovali Chad Reed a Ricky Carmichael. To bylo roku 2005.
Slavných jmen se nezalekl. Hned v prvním závodě šel do vedení, vedl dokonce s velkým náskokem, ale pak přišla chyba na roletě a pád. V druhém závodě si pro jistotu rovnou zlomil zápěstí, a tak se první "velké" superkrosové vítězství opět vzdálilo. Do třetího závodu se ale stihl vyléčit, ohlídal si chyby a superkrosové elitě ukázal výfuk. Rok 2006 byl ve znamení velkých nezapomenutelných bojů s Rickym Carmichaelem. Na tyhle dva kohouty byla nádherná podívaná, jejich souboje byly loket na loket a pokud neskončily pádem, tak z nich častěji vycházel vítězně Stewart.
Za nejúspěšnější Bubbovu sezonu lze označit rok 2008. Nezačal ale dobře. Superkros musel zpočátku vynechat kvůli zranění kolena, ale vynahradil si to v motokrosu. Jako druhý jezdec v historii (po Rickym Carmichaelovi) získal 24 vítězství ve 24 závodech. Bubba byl toho roku k nezastavení. A nezastavil ho ani v letošní sezoně Chad Reed, i když často bylo všechno kompletně vzhůru nohama. Někdy doslova. Stewart mnohokrát chyboval, padal, metal kotrmelce a nechtěné pozemní backflipy, Reed dojížděl první a bral plné body. Jenže mu to nebylo nic platné - titul 2009 nakonec stejně zase získal Bubba.

 

Kolik bere?
James Stewart a peníze. Snad to raději ani nečtěte. Představte si, že jako dvanáctiletý, opakuji dvanáctiletý, si vydělal Stewart tolik, že táta za to koupil 16hektarový ranč, kde pro Jamese postavil dvě superkrosové a jednu motokrosovou trať.
A dál by neměli číst čeští osmnáctiletí MX talenti, aby je to neotrávilo. Teď vám totiž řeknu částku, kterou si Bubba vydělal v tomto věku. Tři miliony dolarů. To je podle současného kurzu 54 milionů korun. Ročně. Nářez, co? To ale bylo dávno, v jeho osmnácti. Dnes je mu 23 a jeho roční zisky se pohybují okolo 10 milionů dolarů (180 milionů korun).
Ptáte se, kde to všechno bere? Plat, sponzoři, osobní sponzoři, a například za vyhraný závod US Open dostává vítěz 100 000 dolarů (1,8 milionu Kč). Nevíte, kdy letí nejbližší letadlo do Ameriky?

 

 

Zpět

Nejlepší pro vaše kolena!!!

14500 pouze pro členy klubu!!

včetně jednoho páru ponožek!!

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.